mYFoLLoweRs

About Me

My photo
~ not much to say bout me..seorang yang sntiasa mencuba untuk menjadi yang terbaek...mengharapkan yang terbaek in watever yang i bwat..hehe..always hoping every wishes come true =) (Allah pls hear my pray)

Friday, September 23, 2011

::rawatan strok::

~assalamualaikum~

sejak kebelakangan ni, cana kebekuan idea la nk post kat blog..sbab tu suddently senyaaaapp jer..hehe..tp pagi ni dapat info from somebody bout sumthin really2 important ntuk semua spesis manusia yg hidup kat muka bumi ni...info ni sgt2 beguna..my brother yg gtau..dia g kursus kna bayar beribu ntuk info ni..i gtau kat semua reader secara percuma ja..dah baca tu, pls sebarkan yer....benda ni penting..
apa yg penting sgt ni???macm tajuk entry la..how kita nak hadapi org yg tetiba strok dpan kita...byk kes2 strok ni jadi..strok bleh myebabkan kematian dan kecacatan..punca strok is blood vessel(saluran darah) kita tesumbat...yg boleh menyebabkan kecacatan plak sbab saluran darah diorg dah pecah..so cmana nak selamatkan org yg strok??mudah jer...

step 1 : 
ambil benda2 tajam contoh paling baek skali jarum..brooch pown bleh gak..pastu cucuk kat setiap hujung jari org yg kna strok tu..(temasuk jari kaki..maknanya 20jari semua skali..kalo ada yg lebih,cucuk gak)

step 2 : 
picit jari2 yg kita cucuk td smpai darah keluar dari setiap lubang yg dicucuk..setiap jari kena bedarah..

step 3 : 
picit-picit satu badan pesakit tu supaya darah bleh bejalan..start dari bahu,lengan,belakang,peha,betis dan last skali kaki..

step 4 : 
call ambulance ntuk rawatan lanjutan..


tu ja 4 step utama nak slamatkan org strok..mudah kan...so lpas ni kalo ada org strok dpan kita, kita da xpyah panik2 lagi dah..buat je 4 step muah ni...kita bleh bantu mangsa strok tu dan dpt elakkan dia dari mengalami kecactan... 
AMARAN : berkesan terhadap pesakit yg diserang strok secara tiba2(fresh newly attack)tidak berkesan kepada pesakit strok yg telah mengalami kecacatan kerana saluran darah mereka telahpown pecah...

xoxo

ziana yusof

Monday, September 12, 2011

:: org kampung vs org bandar ::

~assalamualaikum~


tajuk entry hari ni mayb bleh mengundang kemarahan pihak2 tertentu..so b4 pape jadik, i want to remind everyone, my blog is personal..dlm bahasa kasarnya..blog ni aku punya so suka hati la aku nak tulih apa pown...private properties k..nak baca baca la..xnak baca sudeyh....hehe
bebalik kat topik atas ni...just nak share wats in my mind jer..antara org bandar ngan org kg ni kan...slalu org anggap org kg ni miskin..selekeh..xda duet..xhebat..xbegaya.. (jgn terasa yer..sy jugak org kg..)..banding ngan ork bandar (kay elle) yg kaya raya...keta besar..umah besar..begaya..walhalnya,keyataannya?????

org kampung vs org bandar

org kampung sebenarnya lagi hebat dan lagi kaya dari org bandar...ye la..org bandar ada keta besar,umah besar tp semuanya nak bayar bulan2...tiap2 bulan tanggung utang...org kg pakai keta buruk jer..keta lama..tp bayar cash bila beli..ye la..keta 2nd hand and keta lama ni murah harganya banding ngan keta baru..so dah bleh beli cash..7ribu da bleh dapat toyota or nissan..even keta 2nd hand pown same je function dia tol x??bleh jer jalan...

pasal rumah lak..wau...kalo kita g bandar rumah diorg besar2..mmg amat besar..ewah to.tambah yg dok kondo..fuhh..siap ada swimming pool ag..besar lak tu...rumah batu...banding ngan rumah kg, apela sangat kan...rumah kayu jer...xhebat pown..swimming pool pown xda...tp kao nak banding ngan org bandar, tanah org kg tu tanah diorg sniri..xyah nak tanggung utag nak byr duet rumah bulan2..tanah diorg besar..ada laman..nak buat kensduri kawen pown senang..da ada laman umah sniri..siap bleh cucuk tanam ag..ada hasil..makanan yg diorg tanam tu lg fresh dari mkanan org kat bandar..org bndar yg dok kondo lagi la bosan..dahla tanah xda..nak tambah ntuk besarkan umh pown xbleh..sama la ngan umah taman..umah teres..rugi lorh..bayar mahal dpt umah je sebijik..xda laman..ha kalo nak bwat kenuri mula la kelam kabut..jem satu taman..yg dok kondo, ha bwat la kenuri kat swimg pool tu..hehe..thanx to hotel sbab kasik tempat ntuk diorg wat kenuri..hehe

lagi satu pasai anak..slalu la statement ni dikuarkan "org kg ramai anak.."..even ramai anak pown, anak2 diorg semua g skolah tau..diorag mampu skolahkan anak2 diorg yg ramai tue..bkn mcm org bandar..buat family planning ag.takot lari bajet oo...ye la..tiap2 bulan nak bayar itu, nak bayar ini kang dapat anak ramai2 kang lari plak bajet...hehe..mmg anak org bandar xramai..sbb buat planning...rezeki Allah bagi jgn ditolak...nnt Allah tarik balik ape pown xdapat...btol x???

tu jer luahan perasaan n pendapat cana 4 today...saje nak share my thoughts kat semua..kesimpulannya, jgn malu nak mengaku kita asal dari kampung...asal usul kita jgn dilupakan..kalo ikutkan, org bandar tu semua asai dari kampung gak..hehe

p/s : kepada semua pihak jgn terasa..perkara ini sebagai renungan dan tiada kaitan dengan yg hidup mahupown yg sudah meninggal dunia =P

xoxo

ziana yusof

Thursday, September 8, 2011

:: masa aku kecik-kecik ::

~assalamualaikum~

sejak 2 menjak 3 menjak ni ni, cana banyak teringat amak kecik-keci dulu..cana ni dari dlm perot ag mmg gila tgk televisyen (ejaan penuh abaq mai)..engat x dulu masa kecik2 tv3 slalu tayang cita cina petang2????ha...mesti semua engat kan..cana mmg xpnah mis lah cita cina ptg2 tu..hari2 sanggup kayuh beskat (basikal) laju2 balik skolah sbab nk tgk cita cina pya pasai...xckup tu siap hafai lagu2 dia ag..hehe..sampaikan my dad slalu ckp "senang2 hg gantung tv tu kat tengkok hg"..hehe

dalam banyak2 cita tvb yg cana ok tgk ptg2 tu..paling cana minat my fair princess..hehe..klakar sgt cita pasal puteri2 yg melejaih tu..hehe..nah korg tgk la a few cita tvb petang2 yg kita dok tgk masa kecik2 dulu..hehe

1) Princess Returning Pearl / My Fair Princess / Princess Pearl season 1, 2 and 3

ni season main cast cita ni....cita ni mg best la..smpai xtau nak cita cmana..hehe


yg belah kiri ni Zhi Wei..org dia lemah lembut ja... yg kanan ni plak Zhio Yen Zhi (Huan Zhu Ge Ge) dia la penghidup cita ni...dia puteri yg gila2..ye la..rakyat biasa jadi puter mmg l kelam kabut istana tu..


cita ni pasah Yen Zhi yg mulanya nk tolong Zhi Wei cari bapak dia..bpak Zhi Wei ni raja..bila Yen Zhi da dpt sneak in dlm istana, tetiba plak dia kena panah ngan anak raja nama Yong Qi..dia dah gelabah xtau nak jwb apa bila depa tya napa dia masuk istana dia trus gtau dia tu snarnya anak raja yg hilang tu..kira dia curi identiti Zhi Wei la..pastu sbab rasa besalah, dia pown amek la Zhi Wei jadi dayang dia dalam istana..masa dlm istana tu Yen Zhi ni mmg buas xtau nak habaq dah..tue yg jd best tu..hehe
yang season 1 and 2 semua pelakon dia sama ja...

 yang season 3 ni dia rombak tukar balik pelakon...2 org ja yg kekal..y len suma ubah...so xbes sgt la mcm season 1 and 2 ;)

2) Journer to the west part 1 and part 2





cita ni part1 and 2 semua pelakon yg sama gak..cuma setan dia ja tukaq2..cita pasai sami ni nak amek kitab kat barat..sami ni kira org suci la..kalo setan makan daging dia setan tu bleh jadi immortal n kuat..so dewi guan yin(acewah engat ag nama) hantar 3 ekor dewa..Sun Wukong (dewa monyet), Bajie- yg muka cam khinzir (Panglima Tianpeng dari kayangan yg kena sumpah jadi khinzir coz gyla pompuan), Sha(asal dia setan tp tetiba ja lpas kena ketok ngan wukong trus jadi baek..siap jadi sami g..)..so tugas 3 anak murid Sami San Zhang ni guard dia along jouney dia p Barat la..along da way tu depa jmpa la byk2 setan...Wukong siap jatoh cinta ngan seta labah2 ag..tu season1 pye.yg season tu jatoh hati ngan anak panglima lembu plak..puteri kipas...hehe

3) supreme master / legendary siblings / amazing siblings season 1 and 2




cita ni pasal twin yg tepisah masa kecik2 sbab mak ayah diorg kena bunuh..plg xleh trima kenyataan, adik mak dia yg bunuh sbab jeles mak depa kawen ngan bapak depa..kejam oo..so de pa nk balas dendam la...lg jahat bila makcik dia adopt yg baju putih tu n train dia ntuk bunuh adek dia (baju biru) yang gila2 n miskin tu...yang season 1 pya best lagi sbab diorg mmg betol2 twin...plus plus alec su (yg baju putih) hensem gyla..hehe



yang season 2 ni plak hero dia bkn la twin betol2.diorg ni anak pada 2 org twin yg season 1 tu..ha..gmbar kat atas ni gmbar bapak2 diorg..season 2 plak depa balas dendam kat musuh pak2 depa yg da bunuh pak2 depa masa depa kecik2..hehe

4)Smart Kid





ni cita pasai sami yg jatoh cinta...cita ni pown sangat2 la lawak..mmg tahan perot ja dok gelak kat cita ni...dicky cheung mmg pelawak terbaek...

5) Fong Sai Yuk




ni cita kung fu2 lawan2...jln cita blur2 xengat sangat...tp cita ni pown lawak jgk la sbab dicky cheung belakon...kalo xsalah cita pasai sapa lg handal kungfu...of coz la fong sai yuk plg handal kan...

2 ja nak gtau ampa..ckup la 5 crita ja cana story2 dlm ni..yg ln xbrapa nk engat..maklum la..bdk kecik...time ni baru dajah 2 dajah 3..so xengat sgt ler..hehe


xoxo
ziana yusof

Tuesday, September 6, 2011

:: korean music wave ::

~assalamualaikum~



baru td jer member cana gtau ada upcoming kpop concert depa nak bwat kat stadium merdeka..dgr macm best ja...mmg bez pown sbab artis2 yg dtg smua superb2...antara list artis yg nak mai  :


GD TOP (muh feveret yoo..)

-FT Isand (muh feveret gak)

Seungri(pown muh feveret)

4 Minutes(jugak muh feveret)

U kiss

Park Joo Min

 Teen Top


detail2 pasal concert ni macam kat bawah ni :

date : 29 September 2011
venue : Stadium Merdeka
time : 7 pm (1900H)

harga tiket bleh rujuk kat gmbar bawah ni ;)



xoxo

ziana yusof

:: sapa kata pakai smart tag laju ?? ::

~assalamualaikum~

hari ni pagi2 lagi perasaan cana celaru...da la agak bengong2 pala otak cana ni coz smalm tdo lmbat..hr ni plak bgn awl nk g keje..ye la..klang ngan ampang park mmg amat jauh...nak2 plak my mom bleh plak grak awl kul 5.30...xkan nk tdo blik..so ngan mata yg penuh sembam cana pown g je la mnd trus...

bebalik kat topik yg kat atas ni...ha...engat x dulu pnah cik hanis zalikha kate dlm blog dia, touch n go (TnG) is better than lorong tunai..lorong tunai lambat...mmg btol pown...between TnG n SmartTag, SmartTag lg cepat coz dr jauh lg da scan..xyah susah2 nak buka tingkap nk touch2 mesin tu da...
but somehow hari ni mmg perkara pelik jadi..i'm using SmartTag everyday tp hari ni xtau nak jd citer lorong tunai flow laju jer..tp SmartTag jem..pelik kan?? cana pown pelik gak...tp nak wat cane..kalo stakat satu tol je xpe..tp semua 3 tol kat highway KESAS 2 smartTag jem..ramai sgt da pkai smartTag rasnyer...lorong tunai plak yg lengag..TnG pown jgn citer la..lbih kurang je ngan smartTag...so which one is better???hehehe..skang cana pown da fening lar..hehe


xoxo
ziana yusof

Monday, September 5, 2011

:: Hari Raya ::

~assalamualaikum~

Di pagi raya ke 7 ni, cana baru tehegeh-hegeh nak wish kat semua org " SLAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN " kepada semua yg sudi nak singgah2 kat blog cana ni n to all my fellow frens.da mcm choral speaking plak..hehe..



kat sini cana nak cite skit ape itu pengertian hari raya kat semua..ape pengertian hari raya bagi cana yer???

1) hari kemerdekaan 
sebabnyer after da sebulan tahan perot bepuasa, akhirnya kita merdeka jugak ntuk mkn ketupat n rendang serata kuih raya yg lazat...after sebulan kita terperangkap menghadapi puasa, at last kita back to our routine nak mkn pagi, lunch n dinner..hehe

2) hari menggemukkan diri
da sebulan puasa nak kuruskan diri, tiba plak sebulan hari raya ntuk gemukkan diri..ye la..g raya umah org konfem mkn ketupat, rendang, kuih raya..ketupat ada santan, rendang byk minyak, kuih raya plak byk butter n planta..bygkan bape byk kalori kita mkn ntuk satu umah je..hari raya konfem g byk2 umah tol x...

3) hari qada' makan
lebih kurang mcm kat atas la..dah sebulan tahan nafsu..bila time raya je time ni la nak balan dendam..nak makan semua ape yg ada..makan smpai puas lak tu..nak qada' balik breakfast,lunch n dinner yg dia tinggai sebulan..

4) hari berjalan-jalan
jarang2 kita nak jumpa org nak bejalan-jalan ziarah umah org time2 hari tahun baru ka apa ka...selalunya, time2 raya ni la baru semua nak ziarah sanak sedara kat kampung..nak lawat jiran2 tetangga..sbab tu hari raya ni byk maknanya...


5) hari bermaaf-maafan
kita mmg slalu mntak maaf dgn member2, mak ayah..tp slalunya kita mnta maaf kat org yg kita bwat salah kat dia ja..yg lain mampoih pi la...tp hari raya ni lain...org yg kita xkenai pown kita cakap maaf zahir batin kat dia...tu la speselnya hari raya coz emua org ringan mulut nak minta maaf dan jugak memaafkan org..hati semua jadi lembut ma...

6) fesyen show
masa raya ni la mmg sah fesyen show besar-besaran...semua nak tayang baju raya cntik2...mcm cntest cana bwat ni, ada yg baju raya dia cntik2..kalo raya ja xbeli baju xsah..btoi x??ada yg baju raya berberan2..sehari sepasang..ada yg sehari 2 pasang pown ada...tu mmg raya sakan la tu...cana pnah skali ja baju raya 5pasang..pastu da besaq ckit da insaf dah..xbaik membazir..hehe..

tu jer pengertian raya cana tahun ni..hehe

xoxo
ziana yusof

Thursday, August 25, 2011

:: Melaram Sakan Contest ::

~assalamualaikum~



salam semua..hari ni cana terdetik la nak try2 majukan ckit blog cana ni..maklumla..b4 ni cana xberkesempatan nak update blog cana ni..so hari ni br cana berkesempatan nak update blog ni...cana xnak cakap panjang..ni merupakan 1st contest cana bwat dlm blog ni...so feel free to join the contest ;)

contestnya simple aje..sempena bln puasa ni..cana nak survy tgk baju raya sape plg cantek..hehe..ye a.maklumla raya ni mesti semua nak melaram saka kan???so ape lagi,rebutla peluang ni..hadiah lumayan menanti anda k ;)

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :

i) mestilah menghantar gambar anda dgn pakaian baju raya anda tahun ini
ii)contest terbuka kepada semua kaum, jantina dan semua peringkat umur (xkesah lelaki ke pompuan ke tua        muda dan apa jua bangsa anda) 
iii)setiap penyertaan mestilah disetakan butir-butir berikut :


  • Nama
  • Alamat
  • Url blog anda
  • No telefon anda
  • Gambar anda (mengikut size yg bersesuaian)
  • Diskripsi "Saya patot menang contest Melaram Sakan ini kerana....." tidak melebihi 20 patah perkataan


iv) butir-butir korang hendaklah di sent melalui email dan hantarkan kepada email di bawah

melaramsakan@gmail.com

v) Tarikh tutup penyertaan ialah 2 minggu selepas raya iaitu pada 13 September 2011




so ape korang semua tgu lagi???rebutlah peluang dapat duit raya ni...slamat mencuba semua..



xoxo
ziana yusof





:: Tutorial Churp Churp Birdy Bird ::

~assalamualaikum~



hari ni cana nak cita ckit pasal Churp - Churp ni..korg semua 
yg mna blogger sejati ni bleh try join in Churp - Churp  ni and dapatkan 
keseronokan beganda2 meriahnyer mcm pesta durian runtuh waktu musim durian kat kampung...hehe
so ape lg..cuba la yerk ;)

ape itu Churp - Churp ??

mostly blogger ni mesti ada nuffnag kan???
cana tau nuffnag ni byk membantu blgger meraih pendapatan... 
Churp - Churp ni lebih kurang nuffnag jugak..
they have the same prpose ngan nuffnag...kalo nk tya mna lg bagus, sama2 bagus..
dua2 membantu..kita bleh kolek duit ngan cara share churp2 kita dgn org lain..
duit akn masuk per klik..skali klik boleh dpt RM0.20 ke RM0.40..untung Oooo..
so ape tgu agi..try la rebut peluang ni k..cana suka bekongsi dgn org ape yg cana tau..so kalo cana senang semua org pown senang.

jom join Churp - Churp ;)

xoxo
ziana yusof



:: LIST PRODUCT VCO =) ::

~assalamualaikum~

hai semua...
ni list product minyak kelapa dara ntuk tatapan korang...
sekiranya berminat..jgn malu jgn segan isi jer form yg ada kat bawah ni k..
selamat mencuba produk ni k ;)


VCO SOFTGEL CAPSULE







RM 39.90 (S.Malaysia)
RM 43.90 (Sabah/Sarawak




VCO PURE OIL







RM 39.90 (S.Malaysia)
RM 43.90 (Sabah/Sarawak




CATALYST COLLAGEN PREMIUM 15 SACHETS PER BOX






RM 59.90 (S.Malaysia)
RM63 00 (Sabah/Sarawak


MINDSTAR BOOSTER




RM 59.90 (S.Malaysia)
RM63 00 (Sabah/Sarawak



HAIR REVITALIZER






RM 39.90 (S.Malaysia)
RM 43.90 (Sabah/Sarawak




HAIR TREATMENT








p/s - sape beminat boleh isi form kat bawah ni =)





sumthin yg korang mungkin suka..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Name:
Email Address:
Alamat Pengahantaran:
Pengahantaran Melalui: pos laju
by hand
Kos Penghantaran:
Senarai Produk: VCO SOFTGEL CAPSULE : RM 39.90/RM 43.90(S&S)
VCO PURE OIL : RM 39.90/RM 43.90(S&S)
CATALYST COLLAGEN : RM 59.90/RM 65.90(S&S)
CATALYST FIBRE DRINK : RM 59.90/RM 65.90(S&S)
CATALYST MIND BOOSTER : RM 59.90/RM 65.90(S&S)
HAIR TREATMENT : RM 39.90/RM 43.90(S&S)
HAIR REVITALIZER : RM 39.90/RM 43.90(S&S)
Jumlah Pembelian: 1 unit
2 unit
3 unit
4 unit
5 unit
6 unit & keatas
Senaraikan Jumlah Melebihi 6 Unit Ke Atas:

Pembayaran Boleh Dilakukan Menerusi : tunai/transfer/bank in

 

 

PIHAK KAMI HANYA MENERIMA TUNAI DALAM BENTUK RM DAN PEMBAYARAN MELALUI A/K MAYBANK SAHAJA

 

Pembayaran Boleh Dilakukan Ke Akaun Ini :  Maybank - 157353016573 (Nur Fauriziana bt Md Yusof) 

 

 

Maklumat Lanjut Hubungi Saya : Ziana (0132964254)

 


This form powered by Freedback


SHout






ShoutMix chat widget
/*------ IMAGE ANIMATION------*/ img {filter:alpha(opacity=100); -webkit-transition-duration:.5s;} img:hover {filter: alpha(opacity=60); opacity: .6; -webkit-box-shadow: 0px 0px 20px #FF3366; -moz-box-shadow: 0px 0px 20px #FF3366; -webkit-border-top-right-radius:30; -webkit-border-top-left-radius:30; -webkit-border-bottom-right-radius:30; -webkit-border-bottom-left-radius:30;}img:hover {filter: alpha(opacity=60); opacity: .60; border: 1px solid#FF3366; border-radius: 50px; -moz-border-radius: 50px;} -moz-opacity:1.0; opacity:1.0; } img:hover { filter:alpha(opacity=80); -moz-opacity:0.80; opacity:.80; } u { text-decoration:underline; border-bottom: 2px dotted #ff0080; padding: 0px; }